Macramé

Macramé bruges. i dag mest til dekoration i hjemmet

I dag er macramé blevet en kunstform, som oftest bruges til at lave dekorationer til hjemmet. Planteophæng, vægtæpper, regnbuer mv. pryder mange danske hjem. Men også håndtasker, hundehalsbånd og andre praktiske genstande kan laves med denne teknik.

Macramé i historien

Macramé (Makrame) er en kunstform, der benytter tovværk, snor eller tråd til at skabe figurer og tekstil ved hjælp af knob i modsætning til f.eks. vævning, hækling eller strikning, som er andre teknikker.

Macramé er dybt forankret i den kunst, kunsthåndværk og brugskunst, der blev udført af sømænd på fortidens store sejlskibe. Sømændene arbejdede med diverse reb, tråd og tovrester i deres fritid på skibene eller hjemme mellem udsendelserne til søs. De mestrede arbejdet med tovværk og knob. Og de knob og teknikker som benyttes til at udføre macrame, stammer alle sammen fra teknikker, der anvendes til at lave vigtige og nødvendige arbejder på klassiske sejlskibe.

Macramé er en ældgammel kunstform. De ældste kendte eksempler på Macrame stammer fra Babylon og Assyrien for næsten 3000 år siden. Ordet Macramé kom ind i det spanske sprog fra arabisk med Mauerne i 1300 tallet og er det ord, der i dag beskriver kunstformen i europæiske sprog.

Indkøbskurv