Kom igang med macramé

Macramé er en sjov hobby, som alle kan lære og som alle kan være med til. 

Macramé er en kunstart og man kan ikke blive for gammel eller for voksen til at lave macramé. 

Når du nu sidder med dit norne® macraméreb, dit DIY-sæt, dine hænder, din saks og din opskrift, så kan du komme godt i gang ved at se, hvordan man laver de basale knuder på vores side om knuder. Her er vejledninger til, hvordan alle knuderne i macraméopskrifter fra norne® laves.

Der er billedvejledninger til alle knuder og under nogle af knuderne vil du også finde videovejledninger.

Gode begynderreb til macramé

Hos norne® har vi udviklet vores eget macraméreb. Serie af egyptisk bomuld er det bedste macraméreb til næsten alle projekter og er særligt velegnet til nybegyndere. Det er lavet i 100% egyptisk bomuld med lange fibre, som gør det let og lækkert for dig at at have i hænderne sammenlignet med for eksempel genbrugsbomuld eller polyester. Herunder kan du se tre udvalgte ruller reb som er gode til begyndere.

Kom godt igang

Hvor hurtigt kan man lave noget flot?

Med basale teknikker kommer du hurtigt langt


Når først du er kommet i gang og har lært de basale tekniker, er det forholdsvis enkelt at lave dekorative mønstre, som ser flotte ud, og som giver dit hjem et personligt og individuelt præg. 

Som med alle andre typer håndarbejde, bliver man bedre des mere man øver sig, og der er naturligvis forskel på resultatet afhængigt af, hvor meget du øver dig i at lave lige linier og ensartede knuder. Men selv dit aller første projekt kan sagtens blive en rigtig fin dekoration, som du kan være stolt af at have lavet.

Jo større reb du arbejder med, jo hurtigere får du lavet noget stort. Derfor er der i vores start-pakke nåde 4mm og 6 mm reb, så man kan prøve begge dele af.

Lær at knytte

Macramé for børn

De helt enkle opskrifter er gode til børn helt ned til 6-7 års alderen.

Vi anbefaler dog at børn får rigeligt med voksenhjælp for at komme ordentligt i gang og får oplevelsen af at det er sjovt og nemt, hvis man hjælpes ad. 

Macramé er en sjov og hyggelig aktivitet man kan lave sammen. At binde knuder præcist er en god finmotorisk øvelse og giver plads til egne idéer og kreative udfoldelser. Samtidig skaber du sammen med barnet en ting, som kan pynte i hjemmet, som i begge kan nyde. 

Det er også en god gaveidé til større børn, som godt kan lide at være kreative. 

Macramé for mænd

Macramé er bestemt også for mænd – det har faktisk sine rødder i sejladsens verden hvor sømændende arbejdede med knuder og knob.

I dag er der nok flere kvinder end mænd, der laver macramé, da det indgår i en pulje af håndarbejde med garn, tråd og stof. Men macramé er i tidens løb mest blevet udført af mænd – og man kan godt kalde macramé for rigtig en mandehobby. Teknikerne til macramé er udviklet, opstået og brugt af sømænd på fortidens store sejlskibe, som hver dag har arbejdet med tovværk. Og som mand føles det lidt mere maskulint at binde knuder på et reb end at strikke eller hækle. Også selvom det måske i bund og grund er lidt af det samme.

Hos norne® er vores interesse for macramé også opstået, fordi vi har brugt teknikerne på de store og små sejlskibe, som vi sejler med i vores fritid. Vi lavede uafhængigt af køn også den type tovværksarbejde allerede som børn, og sad gerne med en tovværkssplejsning eller en takling derhjemme, mens mor strikkede. 

Se video vejledninger fra norne.dk på YouTube

Kom godt igang med macramé med DIY sæt og opskrifter fra norne®

OPSKRIFTER OG DIY-SÆT

Vil du lave ting, der skal bruges til noget konkret. (F.eks. en vin-taske, en nøglering, en plantehænger, en toiletrulleholder eller en parasolstrop). Så bliver det meget nemmere, hvis du køber dig en opskrift og en vejledning. 

Man kan finde opskrifter til macramé rundt omkring på internettet. Nogle er gratis – men de fleste af de gode opskrifter koster en lille smule. Det skyldes at det tager lang tid at udarbejde en god opskrift og at formulere og forklare den på en forståelig måde. 

Særligt i starten er det som regel pengene værd at købe en ordentlig opskrift til den ting man vil lave. Det sparer dig for en masse tid, ærgrelser og besvær – og typisk også for en hel del spildt macraméreb. 

Digitale opskrifter fra norne® er skrevet på dansk. De leveres på e-mail straks efter købet og kommer i pdf-format. De er sat pænt op og er lavet så de egner sig både til at have på en skærm og til at printe ud hjemme. Så kan man komme videre med det samme uden at skulle vente på posten. 

Du også købe et færdigt DIY-sæt (gør-det-selv-sæt), hvor man får den rigtige type og mængde reb og evt. andre nødvendige materialer sammen med en vejledning. 

DYI-sæt fra norne® bliver altid leveret i en elegant indpakning. Derfor er de også enormt velegnede som flot gaveidé til en, som sætter pris på håndarbejde, kunst, design og god kvalitet.

De små DYI-sæt er også gode som gaver til børn.

Værktøj og udstyr

Man skal næsten ikke bruge noget værktøj for at komme i gang med macramé. Det vigtigste redskab er dine hænder.

Du har brug for en saks til at klippe snore og reb over med. 

Og så har du brug for noget af den rigtige slags reb. Når man bliver dygtig, kan man lave macramé med næsten alle typer reb. Men det udtryk, de fleste gerne vil ramme, kræver den rigtige type bomuldsreb i en god kvalitet. Og til at begynde med, bliver det meget nemmere, hvis man vælger et macraméreb i en god kvalitet. Vi anbefaler at du bruger norne® macraméreb. Se mere på vores side om macraméreb her. Eller køb det i webshoppen.

Man har også brug for en krog i væggen eller loftet til at hænge sit projekt ned fra mens man arbejder på det. Eller man kan bruge en lille krog med en snor på til at sætte i bæltet eller rundt om livet. Man kan selvfølgelig også bare lægge sit projekt på bordet – her er det en hjælp hvis man kan sætte det fast med en skruetvinge, nålepude eller lignede, som passer til projektet og dets størrelse.

Vi har lavet nogle originale “norne® – Kom i gang med macramé”-sæt, der er nogle udvidede DIY-sæt, som indeholder flere forskellige opskrifter, en større mængde reb og alt hvad du i øvrigt har brug for, for at komme i gang med Macramé som en ny hobby. Dem kan du finde på webshoppen [her]. Disse sæt er naturligvis også meget velegnede som gaver.

KOM I GANG MED ET DIY-SÆT

Indkøbskurv